Formande mission

Formande mission

Om församlingsbygge och mission i Sverige på 2000-talet

Följ oss på vägen från biskopligt uppdrag och två tomma händer, till bygget av en nordisk-katolsk församling i Karlskrona, på gränsen mellan öst och väst.
www.stnikolaus.se | Facebook

Sanning och sömn i Efesos

Juli 2015Posted by Franciskus Urban Sun, July 26, 2015 22:16:25

De heliga Sju sovarna i Efesos; martyrerna som flydde kraven på avgudadyrkan och gömde sig i en grotta, somnade och vaknade 180 år senare. Nu upptagna bland de heliga och minns i väst denna dag.

En hel del gods från Efesos serverades också i predikan, Nionde Söndagen i Treenighetstid, då temat var andlig klarsyn. Sanningen, som varnar oss för falska profeter, avser även världsliga läror som manar oss till avgudadyrkan.

"Vi skall nu, i ljuset av uppståndelsen och de senaste söndagarnas texter om andlig mognad och växt, ägna den andlig klarsynen uppmärksamhet. Vi kommer då, helt självklart, att också prata om sanning, något som, ännu i vår tid, tycks vara oerhört stötande."

Läs hela predikan här.

Guds frid!

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post126

Maria Magdalena och andra kvinnor i Kyrkan

Juli 2015Posted by Franciskus Urban Wed, July 22, 2015 14:54:58

Idag, 22 juli, firar Kyrkan heliga Maria Magdalena - myrrabäraren, apostlarnas apostel.

Dagen till ära bjuds här på ett utdrag ur en av de texter som finns med i missionens informativa magasin "Formande Mission". Texten har rubriken Kvinnorna i Kyrkan och den berör, utöver Maria Magdalena, hur kvinnans situation förbättrades genom kristendomen men försämrades genom reformationen på 1500-talet.

KVINNORNA I KYRKAN (av: Margareta Skantze)
"Kristendomen är unik, eftersom den ger kvinnorna en sådan stark ställning. Det var så det började. Kvinnorna fanns under Jesu tid i samhällets marginal, de var utstötta, osynliggjorda och föraktade. Nya Testamentet är fullt av berättelser om hur Jesus upprättar dessa kvinnor och återger dem deras förlorade människovärde. Kring honom samlas rika änkor och prostituerade, gifta och ogifta, sjuka, handikappade och etniskt diskriminerade. Jesus kallar tolv apostlar, alla män. Varför bara män? Därför att de hade en svårare process att gå igenom än kvinnorna. Männen måste lämna allt det som var dem givet och kasta sig rakt ut i det stora okända. För det krävdes mycket mod.
[...]
En av dessa kvinnor är Maria Magdalena, i katolsk tradition kallad ”apostlarnas apostel”. Maria Magdalena står till sist ensam kvar vid den tomma graven. Hon vägrar att ge upp och därför blir hon den som först av alla ser den Uppståndne och som sedan får i uppdrag att förmedla påskens glädjebudskap till de klentrogna manliga lärjungarna. Johannes står gömd och ser att hon ser. Han beskriver detta i det som är den vackraste texten i hela Nya Testamentet (Joh 20).
[...]
Under hela medeltiden spelade kvinnorna en viktig roll i Europa som abbedissor, nunnor, klostergrundare, visionärer, teologer och mystiker. Men i takt med att den rörelse som kallas humanismen vann terräng tystnade dessa kvinnliga röster. Humanismen detroniserade Gud och förklarade att det var människan som var gudomlig
[...]
Reformationen i norra Europa innebar ytterligare ett förminskande av kvinnan. Alla nunnekloster stängdes. Helgonbilderna förstördes eller gömdes undan. Kyrkoväggarnas bildberättelser kalkades över. Kvinnans förebild blev en enda: den goda prästfrun, undergiven, mild och tyst."
Magasinet, där du kan läsa hela artikeln, finns att köpa (nu prissänkt!) via länken nedan:

http://www.blurb.com/b/6272442-formande-mission

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post125

Att växa och våga förändras

Juli 2015Posted by Franciskus Urban Mon, July 06, 2015 16:20:28

I söndagens liturgi (5 juli) togs en ny medlem upp i Kyrkans fulla gemenskap. Detta genom 'postbaptismal smörjelse' vilket innebär att ett giltigt dop i vatten fullbordas med korstecknande med helig olja (chrisma); Helig Andes insegel.

Temat denna Sjätte söndag i Treenighetstid var lärjungaskapets sändning och predikan tog upp det många gånger känsliga ämnet att som människa förändras.

"En av de mer tabubelagda sakerna att göra idag, måste vara att säga till en medmänniska att denne har potential att förändra sig. Inte kritisera, inte döma, inte håna, vara elak eller sarkastisk; men att säga att förändring är nödvändig."

"Ja, det är i sanning ett tabu idag då alla har sin egen sanning, att uppmana till personlig förändring. Det kan kännas som att vara på verkligt djupt vatten. Men Jesus sade just det: "Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst." Ta er ut i situationer där ni inte bottnar och gör där på det nya viset. Var inte rädda för att visa andra att ni har förändrats."

Läs hela predikan här.  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post124