Formande mission

Formande mission

Om församlingsbygge och mission i Sverige på 2000-talet

Följ oss på vägen från biskopligt uppdrag och två tomma händer, till bygget av en nordisk-katolsk församling i Karlskrona, på gränsen mellan öst och väst.
www.stnikolaus.se | Facebook

Pingsthelg i Modermissionen

Maj 2013Posted by Broder Urban Mon, May 20, 2013 13:37:10


Pingsthelgens resa till vår modermission, Gudsmoderns beskydd, är till ända. Pingsthelgen är visserligen inte slut trots att Annandag Pingst inte längre är officiell helgdag i Sverige. Den fick ju stryka på foten för att 6.e Juni skulle bli helgdag.

Helgens viktigaste programpunkt var självklart söndagens Solenna Högmässa, Missa in die, då hela kleresiet tjänstgjorde. Där utöver var det lite tester och utbildning samt en del trevligheter.

En upplevelse är att se vad som händer när ett gäng iförda kassock (svart, fotsid ämbetskappa) rör sig genom myllret i centrala Stockholm: det är mer än förstulna blickar, tappade hakor och leenden. Verksamheten på uteserveringar och på gatorna upphör; folk korstecknar sig; människor på restauranger kommer fram för att få förbön. Helt otroligt!

Så börjar tidtabellen ta form avseende tidpunkt för då vi kan ha vigd personal på plats i S:t Nikolaus koinonia här i Karlskrona. Om vår Herre vill och planen håller kommer vi redan en bit in på hösten kunna börja fira gudstjänster. Detta är naturligtvis en mycket viktig fråga för att arbetet skall ta ordentlig form och fart.

Bed för koinonian! Bed för arbetet här!


  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post15

Helige Nikolaus, bed för oss!

Maj 2013Posted by Broder Urban Sun, May 05, 2013 19:21:50Klockan var elva och klockorna ringde samman alla kristna i alla tider. I en centralt belägen våning i Karlskrona firade Nordisk-katolska kyrkan sin första mässa i Karlskrona och därmed var närvaron av NKK och S:t Nikolaus koinonia etablerad.

Söndagen föregicks av en lördag. Inget märkvärdigt med det, mer än att det arrangerades ett föredrag där F. Matteus Maria Furemalm från modermissionen i Stockholm, Gudsmoderns beskydd, presenterade NKK och vad det innebär att vara västligt ortodox, nordisk katolik eller – helt enkelt – kristen. Föredraget följdes av frågestund och samtal.

Så kom söndagen och intresserade från olika delar av Blekinge firade mässa denna Bönsöndag. Vi fick till och med bära in fler stolar i det rum som dagen till ära fungerade som ”huskapell”. Även om det inte säger något om antalet, så vittnar det om att fler än beräknat ville delta. Stor glädje och tacksamhet!

Såhär rapporteras från modermissionen: ”Idag, på 6. Sönd. i Påsktiden enligt västlig ortodox kalender, firades så den första mässan i vår koinonia med ett antal intresserade och arbetet i Karlskrona och Blekinge lades under den helige undergöraren S:t Nikolaus mäktiga förböner, han som vördas både i öst och väst och som står som en symbol för enheten i Kristi Kyrka. Vi innefattar nu broder Urban och alla våra systrar och bröder i Kristus i Blekinge i våra förböner för NKK:s verksamhet på denna plats. Helige Nikolaus, bed för oss!”

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post14

"Sankt Nikolaus blir skyddshelgon i Karlskrona"

Maj 2013Posted by Broder Urban Thu, May 02, 2013 18:39:44

Ja, så löd rubriken då Sydöstran skrev om att Nordisk-katolska kyrkan etableras i Karlskrona. Även om planen i koinonian är att det är för en framtida församling, är vi bara glada om fler - ja hela Karlskrona - kan ta till sig S:t Nikolaus som är skyddshelgon för bl.a. sjöfart och handel och som vördas i såväl öst som väst.

Att det är vårt skyddshelgon som, tack vare sina bedrifter, har fått stå som förebild för dagens jultomte var något som tidningen tog fasta på i bild.

För alla som vill veta mer än vad som framgick i måndagens tidning, bjuder vi på en öppen föreläsning lördagen den 4 maj, kl 16:00. Platsen är Norra Smedjegatan 4, 2 trappor. Dessutom finns på vår hemsida ytterligare dokument om kyrkan, vår tro och lära.

(Artikeln publicerades i Sydöstran måndagen den 29 april 2013).
  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post13