Formande mission

Formande mission

Om församlingsbygge och mission i Sverige på 2000-talet

Följ oss på vägen från biskopligt uppdrag och två tomma händer, till bygget av en nordisk-katolsk församling i Karlskrona, på gränsen mellan öst och väst.
www.stnikolaus.se | Facebook

Ett Nytt År - Herren kommer till sin Kyrka

November 2014Posted by Franciskus Urban Sun, November 30, 2014 22:09:50

Så har vi anträtt Adventstiden och därmed inlett ett nytt nåderikt år. Vi fortsätter att välkomna alla som törstar efter att i Kyrkan och inom ramen för en rik men stilla liturgi möta Gud - och därmed sig själv.

Att som människa unna sig tid för reflektion och eftertanke betraktas idag som lyx. Men i Kyrkan - och i synnerhet i Adventstid - ser vi det som en självklar nödvändighet.

Vågar du bryta normen? Vågar du utmana dig själv?

Du är alltid välkommen till oss. Och du är välkommen att i efterhand ta del av predikningar via vår hemsidan. Här nedan finns några länkar till predikan från Första Söndagen i Adventstid:

Predikan i textformat (PDF)

Predikan i ljudformat (PM3)

Alla predikningar lägg upp på hemsidan


  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post99

Första Söndagen i Adventstiden - Herren kommer till sin kyrka

November 2014Posted by Franciskus Urban Thu, November 27, 2014 13:14:13I och med denna första söndag i Adventstid inleds ett nytt kyrkoår. Vi kan då önska varandra ett gott nytt år. I Adventstiden rör vi oss i två plan. Vi förbereder oss inför firandet av Jesu födelse; att Gud blev människa. Men det är samtidigt en tid av förberedelse och träning inför Herrens återkomst. Traditionen pekar inte bara bakåt. Den strävar framförallt framåt.

I evangelietexten på söndag rider Jesus in i Jerusalem och möts av jublande människor. I nästa episod rensar han Faderns hus från månglare och penningväxlare – från det världsliga. Vem möter Honom vid återkomsten? Vad möter Honom när han kommer åter?

I Adventstiden och med julfastan har vi börjat på något nytt. Vi förbereder oss för fest, både här i denna världen och i den tillkommande.

Välkommen att börja ditt nya med oss i Nordisk-katolska kyrkan.

Fr. Franciskus Urban


På hemsidan ( www.stnikolaus.se ) finns detaljerad information om tid och plats.

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post98

Kleresimöte i Kraków, Polen

November 2014Posted by Franciskus Urban Mon, November 24, 2014 17:19:36

Årets skandinaviska kleresimöte genomfördes under helgen i Kraków, Polen. Förutom seminarier, samtal samt det mer formella sammanträdet gjordes även ett besök vid klostret Jasna Góra i Czestochowa där den älskade ikonen 'Vår Fru av Czestochowa' finns och utgör ett välkänt pilgrimsmål för hundratusentals troende varje år.

Vägg i vägg med gästhuset där vi bodde, ligger dominikansklostrets klosterkyrka som under helgen ställdes till vårt förfogande. Här sjöngs tidebönerna samt firades kvällsmässa på Jungfru Marie införande i templets högtidsdag.

På bilden ovan ses vår biskop Roald Nikolai samt kyrkoherden i Bergen och ärkediakonen i Sverige, under tryggt överinseende av Moder Superior.

Vår Fru av Czestochowa; bed för oss i denna yttersta tid.
Helige Nikolaus; bed för att Adventstiden vände oss rätt i bön och fasta.


  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post97

Advent i S:t Nikolaus

November 2014Posted by Franciskus Urban Mon, November 17, 2014 12:27:59


Eftersom det, p.g.a. skandinaviskt kleresimöte i Krakow, Polen, inte firas någon liturgi i S:t Nikolaus i Karlskrona sista söndagen på året (23/11), ser vi fram emot att - nästa gång vi ses i kyrkan - få inleda det nya året tillsammans den 30/11.

Bifogat i detta inlägg finns (som PDF-fil) en enkel affisch (samma som bilden ovan). Denna är enkel att ladda ner; hänga upp hemma; sprida vidare via mail eller utskriven.

Låt oss i bön, fasta och givmildhet förbereda oss,
Låt oss i kärlek och gemenskap nalkas vår Herres födelses fest.

I Kristus,
Fr. Franciskus Urban

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post96

Prästen tänker högt om framtiden

November 2014Posted by Franciskus Urban Sun, November 16, 2014 23:10:25

Två bilder som får illustrera utvecklingen i Karlskrona: Till vänster, den allra första liturgin som firades i en lånad lägenhet. Till höger, en bild under förberedelserna av en söndagsliturgi med dop i vår nuvarande kyrka. (Klicka på bilderna för att förstora).


Den 6 december är det Helige Nikolaus’ dag. Då firar Nordisk-katolska kyrkan i Karlskrona, för andra gången, sin patronatsdag. I år gör vi det i närvaro av vår biskop Roald Nikolai. Jag roade mig med att se tillbaka på de inlägg som gjorts på vår blogg sedan maj 2013. Och jag kan konstatera att det hänt oerhört mycket här i Karlskrona sedan dess.

Vi har i S:t Nikolaus vuxit från två tomma händer till en gudstjänstfirande gemenskap; vi har ett liturgiskt hem i Emanuelskyrkan; vi firar liturgin varje söndag och vi har ett växande engagemang bland medlemmarna som blir fler och fler. Vi har döpt tre barn. Vi har varit en resurs för Sjukhuskyrkan och bidrar – förhoppningsvis – till evangeliseringen genom gudstjänster och publicering av inspelade predikningar.

Som gemenskapens präst möter jag i min dagliga (civila) tjänst som samarit i hemtjänsten många, många människor, inte bara i min kapacitet som vårdare, utan också som präst, samtalspart och själavårdare. Även om det är viktigt att hålla isär rollerna, berikas det civila av det klerikala; ett bra exempel på hur Kyrkan verkar i världen.

Vår moderförsamling – Gudsmoderns beskydds församling – i Stockholm står nu i begrepp att grunda landets nästa gudstjänstfirande gemenskap (’koinonia’) i Nordisk-katolska kyrkan. Detta sker i december i Västerås där en av kyrkans eldsjälar och vigda diakoner bor. Och det är så utbredningen sker; engagerade människor som förstår värdet av Kyrkan och att människan har nära tillgång till Henne.

Detta får mig att fundera på var i södra Sverige nästa koinonia grundas? Blir det i Ronneby? Sker det i Helsingborg? Eller i Malmö? Oavsett var så är det väsentliga att det finns människor som är beredda att jobba hårt för en etablering; är beredda på att – på olika nivåer – utbilda sig och brinner för Kristus.

Jag har tidigare fått flera frågor och skrivit om detta. Se exempelvis följande bloggpost:

http://blogg.stnikolaus.se/#post41


För att vara denna lokala kraft måste man inte vara teolog. Man måste inte vara präst. Det är inte ens nödvändigt att vilja bli präst, utan det finns flera olika funktioner som kan axlas. Det viktigaste är att det på orten finns en kärna av människor som vill fira gudstjänster och tideböner tillsammans och, med gemensamma krafter, sprida budskapet om Jesus Kristus som vår frälsare.

Ändå behövs fler präster, diakoner, subdiakoner, akolyter, exorcister, lektorer och ostiarier i vår kyrka! Och jag är säker på att det finns många som innerst inne känner ett kall att tjäna Kyrkan som vigd ämbetsbärare.

Oavsett var nästa koinonia etableras i södra Sverige finns nu resurser för att på plats kunna fira mässa, genomföra utbildning och stötta det lokala initiativet. För vår kyrka växer. Och vi ber att den skall växa ytterligare!

Är du den med brinnande hjärta vi söker?

I Kristus
Fr. Franciskus Urban
Präst i Nordisk-katolska kyrkan i Karlskrona

www.stnikolaus.se

http://www.facebook.com/NKK.StNikolaus

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post95

Nu tar vi det lilla lugna!

November 2014Posted by Franciskus Urban Sun, November 16, 2014 20:24:54

Bild från söndagens liturgi i S:t Nikolaus, Karlskrona


Det sägs att det lackar mot jul. Men det är lätt att genomskåda de krafter som nu – ja redan i oktober månad – inget annat vill än att få oss i ”stämning” och piska upp förväntningarna inför julen. Men hur är det egentligen?

Det känns som att julen börjar tidigare och tidigare för var år som går. I samma takt ökar stressen inför den högtid där allt som inte glänser av perfektion och lycka, anses som misslyckad. Är det verkligen meningen med julen?

Låt mig vara mycket tydlig på en punkt. Julen börjar den 25 december! Varken förr eller senare. Den dagen, Juldagen, firar vi Jesu födelse; grunden och skälet för julfirandet. Tiden innan detta datum är Adventstiden.

Idag har vi, i Kyrkan, firat Söndagen före Domssöndagen. Domssöndgen är sista söndagen i kyrkoåret. Första söndagen i Advent (som i år infaller den 30 november) är således den första dagen på kyrkoåret.

Ordet ’advent’ betyder ankomst. Adventstiden är alltså den tid vi ägnar åt att förbereda oss på Kristi ankomst; både i bemärkelsen firande av hans födelse och väntan på hans återkomst.

Adventstiden, som ofta beskrivs som kravfull och stressig, är en tid av fasta, bön och givande. Det är en tid då vi andligt förbereder oss på julen och firandet av Kristi ankomst och människoblivande.

Adventstiden har alltså perverterats och förvandlats till sin raka motsats; idag präglad av kommers och konsumtion. Men Adventstiden är en tid för eftertanke, förberedelser och vaksamhet. Idag har fastan börjat. Den varar fram till Jul.

Dagens predikan i S:t Nikolaus på Söndagen före Domssöndagen finns för nedladdning via kyrkans hemsida (länk) och den ger ytterligare ingångar till tidens slut.

Ett välsignat slut; en välsignad fasta och förberedelse.
Och, som sagt; ta det lilla lugna!

Fr. Franciskus Urban
präst i Nordisk-katolska kyrkan
S:t Nikolaus  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post94

Inför vad som komma skall

November 2014Posted by Franciskus Urban Thu, November 13, 2014 15:13:53
Kyrkoåret lider mot sitt slut. Inom kort kommer fullödig information om Adventstiden och firandet av vår patronatsdag samt gudstjänstschema för tiden december - februari. Vi vill dock redan nu avisera om följande:

Biskop Roald Nikolai gästar oss under helgen 6-7 december. Vi firar på lördagen (6/12) Hl. Nikolaus med pontifikalmässa i vilken biskopen krismerar nya medlemmar.

Kommande söndag (16/11) firas Söndagen före Domssöndagen med mässa på vanlig tid, d v s klockan 15:00.

Söndagen den 23/11 (Domssöndagen) firas ingen liturgi i S:t Nikolaus då kleresiet från Norge och Sverige befinner sig i Krakow, Polen, för möten och besök i systerförsamlingar.

Håll utkik här på bloggen, på vår hemsida och Facebook-sida efter mer information som kommer att publiceras de närmsta dagarna.

Hemsida: www.stnikolaus.se

Facebook: facebook.com/NKK.StNikolaus


I Kristus,
Fr. Franciskus Urban

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post93