Formande mission

Formande mission

Om församlingsbygge och mission i Sverige på 2000-talet

Följ oss på vägen från biskopligt uppdrag och två tomma händer, till bygget av en nordisk-katolsk församling i Karlskrona, på gränsen mellan öst och väst.
www.stnikolaus.se | Facebook

Kristus är uppstånden!

Mars 2013Posted by Broder Urban Sun, March 31, 2013 00:21:52Kristus är uppstånden! Han som i fredags korsfästes; lät sig utsättas för den värsta tänkbara skymf och plåga och därmed, som sann Gud och sann människa, löste oss alla från synd; Han som idag, på tredje dagen, uppstod från det döda - vände åter till livet och en gång för alltid segrade över döden. Löftet är det eviga livet, i Paradiset.

Detta är den enkla och stora anledningen att följa Jesus Kristus vår Herre. Han gav uppdraget åt apostlarna att bygga Kristi Kyrka på jorden. När nu fastetiden är över och vi går in i påsktiden, vänds energin med full kraft utåt för att sprida kännedom om Nordisk-katolska kyrkan och det uppdrag som, i förlängning av uppdraget till apostlarna, innebär att bygga S:t Nikolaus församling i Karlskrona.

Det kommer att krävas fler händer och mycket arbete. Och det kommer att skänka glädje, gemenskap och resultat. Redan första helgen i maj månad kommer fader Matteus till oss för att fira mässa. Samma helg kommer vi också att bjuda in till informationsmöte där det kommer att finnas möjlighet att närmre lära känna oss och ställa frågor. Ett par veckor där efter genomför vi en resa till vår modermission i Stockholm för att, även där, fira mässa och lära känna fler systrar och bröder.

I kalendariet på www.stnikolaus.se kommer du att kunna läsa mer om vad som händer och även ladda ner program. Redan nu finns ett informationsblad att ladda ner i PDF-format. Gör gärna det och hjälp oss att sprida budskapet.

Om du undrar hur man kan bli upptagen i NKK, så är du välkommen att höra av dig. Du hittar kontaktuppgifter på vår hemsida.

En riktigt glad och välsignad påsk!

Broder Urban

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post3

Gud är inget lyckopiller

Mars 2013Posted by Broder Urban Thu, March 28, 2013 22:11:19
Slutvinjettens sista rad rullade nyss ur TV-rutan och frågorna var fler efter programmet än innan. Dokumentären 'Gud är inget lyckopiller' som sändes i SVT2 tänktes bli en intressant redovisning av den spänning som finns inom Svenska kyrkan, men den gav inte mer än en förvirrad bild av dels en medarbetares egna agenda, dels en organisation som kan ta sig vilka uttryck som helst. Dessutom var produktionen i sig riktigt dålig.

Under ytan i programmet låg frågan som man inte vågade ta i på allvar, frågan om vad kyrkan är; frågan om vad kristen tro är; frågan om vilken roll en präst har. Den som till äventyrs orkade sig igenom hela dokumentären och undrar om det verkligen är så luddigt är faktiskt något på spåret. Filmen gav inga svar.

Trots allt är programmet värt att se (repris en 30/3). Det lämnar, som sagt, flera frågor obesvarade men ärligt ställda frågor förtjänar svar och svar finns att få. Programmet skapar också en nyfikenhet på vad det är som 'gäller' och även på det fins det bot.

Nordisk-katolska kyrkan är en resurs för dig som har frågor eller känner dig vilsen. Just nu bygger vi församling i Karlskrona/Blekinge och kommer inom kort att bjuda in till informationsmöte och gudstjänst helgen 4-5 maj. Mer information kommer på hemsidan.

Välkommen till oss med dina frågor och funderingar. Om du inte redan har gjort det, så ta en tur på vår hemsida. Och känn dig fri att ställa dina frågor till oss.

www.stnikolaus.se

  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post2

I den tid då allt skulle ta sin början

Mars 2013Posted by Broder Urban Mon, March 25, 2013 15:33:02


Arbetet har börjat. Och det var här det började, med krismering och upptagning i Nordisk-katolska kyrkan. På bilden, som ger en aning om kyrkans syn på liturgi, ses utöver präst, diakoner, en subdiakon, en lektor samt biskop Roald Nikolai som med chrisma (helig olja) tecknar korsets tecken i pannan på undertecknad. Bilden är tagen i vår kyrka i Stockholm.

Nu har vi gått in i stilla veckan och vandrar med Kristus, vägen mot korset och hans död på Golgata. Hoppas att du har och tar möjligheten att i stillhet begrunda det han gjorde för oss.

Herrens Frid!  • Comments(0)//blogg.stnikolaus.se/#post1